Despre peretele cortina

Peretele cortina este un tip de invelis al unei cladiri cu mai multe etaje, in care peretii exteriori nu sunt structurali.
Functia lor principala este de a proteja impotriva intemperiilor si a izola termic dar si fonic. Este obligatoriu ca el sa fie construit din materiale usoare, care au avantajul unor costuri reduse de productie. Folosirea sticlei permite luminii sa patrunda adanc in interiorul cladirii.
Peretii cortina sunt realizati in general din aluminiu extrudat (primii pereti de acest tip au fost construiti pe structuri din otel), care in combinatie cu sticla are un efect vizual linistitor.
In proiectarea lor, se iau in considerare urmatorii factori:
– contractia si expandarea termica
– balansul si miscarea cladirii
– presiunea data de intemperii (vant, ploaie, zapada) si incidenta seismica
– dispersia apei si izolarea termica pentru obtinerea unor costuri eficiente de incalzire, racire, ventilare si luminare a cladirii.


Istoria peretilor cortina
Inainte de secolul al XIX-lea, peretii exteriori erau conceputi pentru a sustine greutatea intregii structuri. Folosirea structurilor de otel si mai tarziu a betonul armat a permis realizarea unor coloane de sustinere relativ mici pentru greutatea pe care o centrau. Acest lucru a permis eliberarea peretilor exteriori, ceea ce a dus la nasterea peretilor cortina in 1864, in Liverpool (arhitect Peter Ellis). In 1970 a inceput folosirea pe scara larga a aluminiului in locul otelului, oferind avantajul de a fi usor de manevrat si prelucrat in orice forma, la un nivel inalt de complexitate.

Odata cu aparitia peretilor cortina, costurile de intretinere a fatadelor s-au redus la minim. In plus, se pot imbunatati sau personaliza cu ferestre batante, parasolare, placari cu lemn si aluminiu compozit, sisteme de fatada tip Spider (fara traverse).

In functie de cerintele proiectului si de conditiile de mediu, A&D Profial proiecteaza si executa mai multe tipuri de pereti cortina.



Peretele cortina clasic
In aceasta tip de perete, profilul metalic acopera vizibil sticla (vertical si orizontal) la exterior, fiind cel mai facil si mai putin costisitor tip de cortina.


Peretele cortina semi-structural
Este vizibil doar un contur de aluminiu care securizeaza prinderea ochiurilor de sticla pe structura metalica de la interior.

Peretele cortina structural
Datorita faptului ca la exterior este vizibila doar sticla si garniturile EPDM, se creaza impresia unui perete integral din sticla, cu un aspect estetic deosebit.

Previous Post

© 2024 www.profial.ro